28 Μαρτίου 2024
Ανατολική Αιγιαλεία: 14° C
Η ΑΚΡΑΤΑ ΠΕΝΘΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ
28 Αυγούστου 2012

Στις 19 Αυγούστου 2012 πέθανε και κηδεύθηκε στο Κράθιο Ακράτας ο πρώην δήμαρχος του τέως Δήμου Ακράτας Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος.

Κατά την εξόδιο ακολουθία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κράθιο παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου, που συμπαραστάθηκε στο πένθος των συγγενών. Η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Ακράτας Μαρία Καρρά στον επικήδειο λόγο της είπε τα εξής:

Αποχαιρετούμε σήμερα τον Δήμαρχο Ακράτας Κων/νο Σπηλιωτόπουλο, τον πρώτο Δήμαρχο του Διευρυμένου Καποδιστρικού Δήμου Ακράτας που απλώθηκε από την Νωνάκριδα, την Ακράτα, την παραλιακή ζώνη μέχρι και την Κραθίδα.
Πως θα μπορούσε κανείς να συμπυκνώσει την πορεία ενός πολιτικού άνδρα που σφράγισε την νεότερη ιστορία της Ακράτας και της ευρύτερης περιοχής σε λίγες λέξεις;
O Kων/νος Σπηλιωτόπουλος ή
ταν ένα πνεύμα ανήσυχο…Δάσκαλος, οδοντίατρος και γιατρός. Αυτή η ιδιότητα του ήταν η χαρακτηριστική. Ο γιατρός….

Ο γιατρός που έγινε Δήμαρχος.
Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως Πρόεδρος Κραθίου και ήταν αυτός που επανέφερε την ονομασία Κράθιο στην παραλία της Ακράτας.
Η εμβληματική του φυσιογνωμία και η αξιοσύνη του θα τον κάνουν να ξεχωρίσει και από το 1990 θα πάρει στις πλάτες του τον Δήμο Ακράτας για τρείς συνεχόμενες τετραετίες.
Η έντονη προσωπικότητα του θα δημιουργήσει μεγάλες φιλίες αλλά και πολιτικές αντιπάθειες. Έτσι όπως είναι οι ηγέτες..
Όλοι όμως με το πέρασμα του χρόνου συγκλίνουν στην ίδια άποψη. Πως ο γιατρός είχε τσαγανό.
Ήταν ευγενής, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε όσους είχαν ανάγκη.
Ήταν όμως και σκληρός, ικανότατος διαπραγματευτής, άνθρωπος που χτυπούσε το χέρι στο τραπέζι.
Είχε και ένα Βελαίτικο πείσμα, που τον βοηθούσε να ξεπερνά όλα τα εμπόδια. Με αυτό το πείσμα αντιμετώπισε και το ατύχημα που τον καθήλωσε στο αναπηρικό καρότσι ένα χρόνο μετά την εκλογή του. Ο γιατρός δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε από το 1991μέχρι και το 2002 που αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή .
Το έργο του θα χρειαζόταν σελίδες και ο χρόνος σήμερα είναι λιγοστός.
Το νέο υδραγωγείο για την Ακράτα και την παραλία, τα δυο Δημοτικά σχολεία, το κλειστό Γυμναστήριο, η αγορά του κτιρίου της Πινακοθήκης, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Ακράτας και η κατασκευή του πεζόδρομου, η πλακόστρωση της παραλιακής ζώνης, η αγορά οικοπέδων για να γίνουν πλατείες σε όλα τα χωριά και η ισόρροπη κατανομή των πόρων σε όλη την επικράτεια του Δήμου Ακράτας αποδεικνύουν πως ο γιατρός ήταν Δήμαρχος για όλους…
Η Κοινότητα Ακράτας αποδίδει σήμερα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον γιατρό και Δήμαρχο Κων/νο Σπηλιωτόπουλο, στον άνθρωπο που την αναμόρφωσε, σε αυτόν που συνέβαλλε τα μέγιστα για την σημερινή της εικόνα, σε αυτόν που αναγνώρισε την ιστορία και τον πολιτισμό της ..
Ευχαριστούμε γιατρέ.
Καλό ταξίδι…

Τον τέως δήμαρχο Ακράτας αποχαιρέτησε εκφωνόντας επικήδειο λόγο και ο κθηγητής και συγγραφέας Κώστας Μαύρος.

ΚΑΤΕΥΩΔΙΟ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ-ΔΗΜΑΡΧΟ

Θέλοντας κανείς να κατευοδώσει τον  Κώστα Σπηλιωτόπουλο σ’ αυτό το τελευταίο του ταξίδι, θα μπορούσε να μιλάει για ώρες. Γιατί είχε ξεκινήσει χωρίς αποσκευές, χωρίς εφόδια. Γιατί η ζωή του ήταν πολυτάραχη, γεμάτη με αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον, γεμάτη επιτυχίες, αποτυχίες, ανατροπές, χαρές, πίκρες. Γιατί στης ζωής του την εκδρομή είχε μια σύντροφο σπουδαία, που του στάθηκε αγόγγυστα ως την τελευταία στιγμή. Γιατί οι γιοι του ανδρώθηκαν κάτω από το βαρύ του βλέμμα.

Δε θα μακρηγορήσω, παρά θα επικεντρωθώ σε λίγα, αυτά που, όπως πιστεύω, και ο ίδιος θα ήθελε ν’ ακούσει αυτή την ώρα που φεύγει. Σ’ αυτά που του άρεσε να συζητά μαζί μου ως την τελευταία στιγμή που μπορούσε ν’ αρθρώσει λόγο.

Το 1991, επί δημαρχίας του Κώστα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να κατασκευαστεί ο βιολογικός καθαρισμός. Με την απόφαση αυτή είχαν προταθεί 4 θέσεις. Κράθης, Πηγάδι, Θολοπόταμος και Αμώνια. Παράλληλα εκλήθη αρμόδιος του ΥΠΕΧΩΔΕ για να υποδείξει με επιστημονικά κριτήρια την καταλληλότερη θέση. Υποδείχτηκε η θέση του Κράθη. Επιπλέον το ΥΠΕΧΩΔΕ έκρινε ότι ο βιολογικός έπρεπε να είναι τρίτου βαθμού και συνέταξε θετική μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Επειδή η απόφαση υπήρξε ομόφωνη, ο δήμαρχος έσπευσε να αγοράσει 7 στρέμματα στην ανατολική όχθη του Κράθη. Το υψίστης σημασίας έργο για την επιβίωση της Ακράτας, της Αιγείρας και της ευρύτερης περιοχής χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε με 6 δις.

Κι όμως υπήρξαν αντιρρήσεις. Κάποιοι διαφωνούσαν. Μολονότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υπήρξε ομόφωνη. Και έτσι ξεκίνησαν οι προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας. Η πρώτη επέσειε τον κίνδυνο να μολυνθούν οι γεωτρήσεις, η δεύτερη ισχυριζόταν ότι η επιλεγμένη τοποθεσία του Κράθη δεν ήταν το κατάλληλο μέρος λόγω προσχώσεων και η τρίτη διατεινόταν ότι η περιοχή είναι δασική έκταση.

Οι προσφυγές απερρίφθησαν μία προς μία μέχρι το 1999, οπότε ο δήμαρχος προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου. Παρ’ όλ’ αυτά οι αντιτιθέμενοι στην κατασκευή του έργου προχώρησαν σε τέταρτη προσφυγή, αμφισβητώντας την οριοθέτηση της κοίτης του Κράθη. Έτσι, ενώ το έργο είχε ήδη δημοπρατηθεί και ήταν ένα βήμα πριν από την έναρξη των εργασιών, ο Δήμος ειδοποιήθηκε από τις Βρυξέλλες να μην προχωρήσει στη σύμβαση με τον εργολάβο.

Αυτή είναι συνοπτικά η ιστορία του βιολογικού κατά τη διάρκεια της δωδεκάχρονης θητείας του Κώστα Σπηλιωτόπουλου στη Δημαρχία Ακράτας. Στη συνέχεια, ο Κώστας Σπηλιωτόπουλος δε συμμετείχε στην επόμενη εκλογική διαδικασία λόγω του γνωστού προβλήματος υγείας.

Αρκετά, υπεράνθρωπα θα έλεγα, είχε προσφέρει έτσι καθηλωμένο που τον έριξε η μοίρα. Παρέδωσε όμως στον διάδοχό του στη Δημαρχία μια κατάσταση έτοιμη, που δε χρειαζόταν τίποτα άλλο, παρά μόνο τη θέληση να κατασκευαστεί το έργο. Έχουν περάσει από τότε δέκα χρόνια. Κι όμως. Αντί να έχουμε εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού, βλέπουμε τα βυτία να οργώνουν σε ρυθμό παρελάσεως τους δρόμους της Ακράτας και κυρίως της παραλίας, με τις οδυνηρές συνέπειες βεβαίως.

Ο τόπος αυτός θεωρείται προικισμένος με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Τα νερά της θάλασσας με την κρυστάλλινη διαύγεια, το άρωμα της λεμονιάς που διαχέεται παντού, τα νερά του Κράθη που κατεβαίνουν από το Χελμό φέρνοντας μαζί τους τόσους αρχαίους πανέμορφους μύθους. Όλα αυτά ήταν μια πρόκληση για τον Κώστα Σπηλιωτόπουλο. Να κάνει έργα που θα διατηρούσαν την ομορφιά αυτή, ακόμα και να την επαυξήσουν.

Αυτή ήταν η φιλοδοξία του, αυτό ήταν το όνειρό του. Και αυτό έκανε. Και κατάφερε πάρα πολλά.

Παράλληλα ηθέλησε να μείνει στη συνείδηση των ανθρώπων σαν υπόδειγμα εντιμότητας και αφιλοκέρδειας. Το κατάφερε κι αυτό. Προσωπικά δεν ξέρω άλλον δήμαρχο σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια που πρόσφερε αφ’ ενός τα προσωπικά του οφέλη και αφ’ ετέρου τον ίδιο τον εαυτό του σωματικά και πνευματικά σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Πολλά χρόνια μετά την αποχώρησή του από τη δημαρχία, ακόμα και μέχρι σήμερα, πολύς κόσμος τον αποκαλούσε. «Ο Δήμαρχος». Όπως παλιότερα τον αποκαλούσε, «Ο Γιατρός». Από τον τρόπο που πρόφεραν το «Δήμαρχος» και το «Γιατρός», εύκολα καταλάβαινες ότι το έγραφαν με δέλτα και γάμμα κεφαλαία. Σήμερα λοιπόν, Κώστα, φίλε μου, πρέπει να ξεκινάς ευτυχής το τελευταίο ταξίδι σου. Φεύγεις αφήνοντας πίσω σου μία περιουσία ήθους αμύθητη. Φεύγεις όμως τη στιγμή που η Ελλάδα χρειάζεται πιο πολύ από άλλοτε ανθρώπους σαν εσένα. Και την Ελλάδα την κατάντησαν οι άνθρωποι που δεν είχανε καμιά σχέση μ’ εσένα.

Συνήθιζα, κάθε φορά που ερχόμουν να σε δω, να σου λέω έτσι στ’ αστεία. «Από μένα δε γλιτώνεις». Κι εσύ μου απαντούσες θυμωμένος τάχα. «Ποιος σου ’πε πως θέλω να γλιτώσω από σένα;»

Πολύ φοβάμαι τώρα ότι στο εξής εγώ δε θα γλιτώσω από σένα. Θα έρχεσαι συχνά στα όνειρά μου, ακόμα και στον ξύπνο μου θα έρχεσαι, θα μου κουνάς απειλητικά το δάκτυλο και θα με ρωτάς: «Πού την πάνε την Ακράτα σήμερα;»

Κι εγώ δε θα ξέρω τι να σου πω, δε θα θέλω κιόλας να σε στενοχωρήσω. Τι να σου πω για το βιολογικό που ακόμα δεν έγινε και ούτε πρόκειται να γίνει, στο εγγύς μέλλον τουλάχιστον; Τι να σου πω για την παραλία, όπου ο καθένας ασχημονεί και ρυπαίνει παντοιοτρόπως; Τι να σου πω για την πλατεία της παραλίας που εσύ ονειρεύτηκες να την κάνεις ένα ωραίο πάρκο και σήμερα οι ανάξιοι που σε διαδέχτηκαν την κατάντησαν υπόδειγμα ατελείωτης αβάσταχτης ασχήμιας; Τι να σου πω …

Φοβάμαι λοιπόν πως θα έρχεσαι συχνά για κουβεντούλα και ορμήνιες. Στο τέλος θα μου λες. «Από μένα δεν γλιτώνεις.» Κι εγώ θα σου απαντώ. «Ποιος σου ’πε εκεί που βρίσκεσαι, πως θέλω να γλιτώσω από σένα;»

Καλό σου κατευόδιο, καλό ταξίδι Δήμαρχε, με δέλτα κεφαλαίο.

Η δημοτικη ενότητα Ακρατας εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ AKΡΑΤΑΣ

Οι Πρόεδροι και Εκπρόσωποι των Τοπικών Συμβουλίων της Δημοτικής Ενότητας Ακράτας  με την αγγελία του θανάτου του Κων/νου Σπηλιωτόπουλου, Δημάρχου Ακράτας, συγκεντρώθηκαν  εκτάκτως το Σάββατο 18 Αυγούστου και ώρα 6:00 το απόγευμα προκειμένου να αποδώσουν φόρο τιμής στον άνθρωπο που επί σειρά ετών προσέφερε με τις υπηρεσίες του σπουδαίο έργο στον Δήμο Ακράτας.    

Σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος ως ακολούθως :

ΨΗΦΙΣΜΑ

Να εκφράσει τα συλλυπητήρια  προς την οικογένεια του εκλιπόντος. 

Να παραστούν  σύσσωμα τα Τοπικά Συμβούλια στην εξόδιο ακολουθία.

Να ανακοινωθεί το παρόν ψήφισμα , να επιδοθεί στους οικείους του και να δημοσιευτεί στον τύπο.

Οι Πρόεδροι και Εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Ακράτας

 

 

Ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος "ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΑΚΡΑΤΑΣ" εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΑΚΡΑΤΑΣ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Επί τη αναγγελία του θανάτου του  επι 12ετία Δημάρχου Ακράτας ΚΩΝ/ΤΙΝΟΥ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ένθερμου υποστηρικτή του έργου του συλλόγου μας, τόσο ως Δημάρχου όσο και ως απλού συμπολίτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλαρμονικής Ακράτας, μετά από πρόσκληση του Προέδρου, συνήλθε σε συνεδρίαση εκτάκτως σήμερα την 18 Αυγούστου 2012 και

 

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

 

1.- Να συνοδεύσει η μπάντα της Φιλαρμονικής την σωρό του εκλιπόντος στην διαδρομή προς το νεκροταφείο.   

2.- Να παραστεί αντιπροσωπεία του Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία.

3.- Να εκφραστούν και δια του τοπικού τύπου   τα θερμά συλλυπητήρια και να επιδοθεί το παρόν στην οικογένεια του θανόντος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   Φώτης Πετρόπουλος                           Ηλίας Βασιλείου

 

ΤΑ ΜΕΛΗ

Αντώνης Βλάχος

Μαρία Χριστοφυλλοπούλου

Άργυρούλα Καραϊσκου

Γιώργος Σακελλαρίου

Λάμπρος Στρουσόπουλος

Χελμός © 2024
Σχεδιασμός, Ανάπτυξη & Φιλοξενία