29 Μαρτίου 2024
Ανατολική Αιγιαλεία: 14° C
Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΛΑΜΠΟΣ – ΑΚΡΑΤΑΣ
18 Φεβρουαρίου 2014

 Με μία ηλιόλουστη ημέρα γιορτάστηκε και εφέτος ο ΑΓΙΟΣ μας, ο Άγιος Χαράλαμπος. Ο Ιερός μας Ναός, στο ρόλο του οικοδεσπότη, μαζί με την  Κοινότητά μας καλοδέχθηκε το πλήθος των προσκυνητών και καλεσμένων (πλησιάζουν και εκλογές) και οι φιλαρμονικές Ακράτας και Αιγείρας συμπλήρωσαν και ομόρφυναν ακόμα περισσότερο το σκηνικό της γιορτής 

Την θρησκευτικότητα  της ημέρας την τόνισαν η παρουσία του Βρεσθένης κ.κ. Θεόκλιτου και οι εκ Φαναρίου Ιεροψάλτες και οι άλλοι Ιερείς γειτονικών Ιερών Ναών. τους οποίους καλωσόρισαν ο επικεφαλής του Ιερού Ναού  Πανοσιολογιότατος π. Ισαάκ και ο δικός μας  πρωτοψάλτης  Λευτέρης  Πολλάτος. 

Η λιτάνευση – περιφορά έγινε με μια εικόνα του Αγίου και όχι με αυτή του εικονοστασίου η οποία είναι έργο του Ιδρυτή της Ακρατινής σχολής  Αγιογράφων – ζωγράφων Γιάννη Ανδρικόπουλου (1832). Δεν ξέρω γιατί το σχολιάζω αλλά έχω την εντύπωση ότι όταν οι παλαιοί Ακρατινοί μιλάμε ή επικαλούμαστε τον Άγιο Χαράλαμπο η εικόνα που περνά από τη σκέψη μας είναι ο Ιερός μας Ναός, στο σύνολό του και η συγκεκριμένη εικόνα.
Ήμουν 8-10 χρονών όταν συμμετείχα στην λιτανεία που σύσσωμο  το χωριό μας είχε κάνει λόγω της τότε μεγάλης ανομβρίας. Θυμάμαι την όλη πομπή με επικεφαλής την εικόνα, αυτή του προσκυνηταρίου. Έχει χαραχθεί στην μνήμη μου η ευλάβεια και το βουβό κλάμα από τους  γονατισμένους, γύρω από την Εικόνα, συμπατριώτες μας κάπου εκεί στην Καψακού που σταμάτησε η πομπή και διαβάστηκε η λιτανεία. Όταν γυρίσαμε και πριν ο Άγιος εισέλθει στον Ιερό Ναό και τοποθετηθεί στην θέση του άρχισε η ψιχαλίζει. Αυτό είναι ένα γεγονός που έζησα και όταν αντικρίζω αυτή την εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους να μεταφέρεται από τους νέους μας είμαι σίγουρος ότι ο Άγιός μας πάντα θα είναι κοντά μας και θα μας βοηθάει στις δύσκολες στιγμές μας. Φυσικά  η κάθε εικόνα του Αγίου έχει την ίδια θρησκευτική αξία, αλλά, κατά την γνώμη μου,  δεν έχει την ίδια συναισθηματική αξία για τους παλαιούς Ακρατινούς.
Πέραν αυτής της προσωπικής άποψης οφείλονται τα εύσημα στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, την Πρόεδρο Κοινότητας και σε όλους που αγωνίστηκαν για την πραγματοποίηση της όλης γιορτής. εύχομαι δε ο Άγιος Χαράλαμπος να χαρίζει υγεία και ευτυχία σε όλους.

Ακράτα 11 Φεβρουαρίου 2014

Σπυρίδων Μ, Ασημακόπουλος 

Χελμός © 2024
Σχεδιασμός, Ανάπτυξη & Φιλοξενία