20 Απριλίου 2024
Ανατολική Αιγιαλεία: 14° C
Πολιτιστικές εκδηλώσεις «Εν Ακράτα 2011»
24 Οκτωβρίου 2011

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις «Εν Ακράτα 2011» που διοργάνωσε η Κοινότητα της Ακράτας.

Η έναρξη έγινε με τη 1η κατάβαση του Κράθη την Κυριακή 10 Ιουλίου. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των φυσιολατρών που  το πρωί της Κυριακής αφού πρώτα  συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ακράτας ξεκίνησαν για την Παλιοσταφίδα όπου έγινε η εκκίνηση της διαδρομής. Με οδηγό τον Γιάννη Μαλαβέτα και την Ομάδα των Σπηλαιολόγων (ΣΕΛΑΣ) οι περιπατητές ακολούθησαν την υδάτινη διαδρομή του Κράθη για να φτάσουν στον Περιστεριώνα.
Η άγρια ομορφιά του τοπίου και οι υδάτινοι καταρράκτες έκοψαν την ανάσα και  άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Στην όχθη του ποταμού στήθηκε από νωρίς πάρτι για τους συμμετέχοντες. Με τσιπουράκι, εδέσματα και μουσική έκλεισε το ραντεβού για την επόμενη κατάβαση.

Ακολούθησε ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου που παρουσίασε στην κατάμεστη πλατεία της Ακράτας παραδοσιακούς χορούς στις 22 Ιουλίου, εντυπωσιάζοντας το κοινό.
Την Δευτέρα 1η Αυγούστου ο πεζόδρομος της οδού Βαρθολομαίου γέμισε χαρούμενες παιδικές φωνές. Η Παιχνιδούπολη με φουσκωτά, παιχνίδια, ζωγραφική προσώπου, μπαλόνια, μουσική και χορό απασχόλησε τους μικρούς μας φίλους μέχρι αργά το βράδυ.
Το συγκρότημα Pavida Somnia πήρε την σκυτάλη και το Σάββατο 6 Αυγούστου έδωσε μια εξαιρετική συναυλία με ροκ επιτυχίες. Παιδιά της Ακράτας και του Δερβενίου ανέβηκαν στη σκηνή  και κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου που σιγοτραγουδούσε μαζί τους.
Στην Ακράτα έγινε και η 1η Αιγιάλεια συνάντηση θεατρικών ομάδων από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 3 Αυγούστου. Όλες οι θεατρικές ομάδες του Δήμου Αιγιάλειας παρουσίασαν τα έργα τους και κέρδισαν το χειροκρότημα του κοινού που όλες τις μέρες κατέκλυσε το προαύλιο του Λυκείου. Τη διοργάνωση ανέλαβε ο Πολιτιστικός Τομέας του Δήμου Αιγιαλείας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού. Ιδιαίτερη η συμβολή του κ. Κώστα Κλάγγου που επιμελήθηκε και φρόντισε και την τελευταία λεπτομέρεια ώστε να παρουσιαστεί ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Tην Δευτέρα 8 Αυγούστου ο πεζόδρομος της οδού Βαρθολομαίου γέμισε γλυκές μελωδίες από τους κανταδόρους της Ακράτας.
Λάμπης Οικονομόπουλος, Ηλίας Παπαγεωργόπουλος Νίκος Μαυροειδής, Σπύρος Ασημακόπουλος, Παναγιώτης Κουμπούρας, Γιάννης Κοσμίδης Νίκος Γραβάνης μας ταξίδεψαν στην Ακράτα του χθες, την Ακράτα που έφυγε αλλά θα μείνει πάντα στην καρδιά μας . Ο μαέστρος Δημήτριος Χριστοδούλου απόλυτος γνώστης της καντάδας, καθοδήγησε την χορωδία με κιθάρα και πιάνο. Η Κοινότητα τίμησε τον Δημήτρη Ντεβέ, ζωντανή παράδοση της Ακράτας σε κλίμα συγκίνησης και νοσταλγίας.

Στον ίδιο χώρο λειτούργησε από τις 8 μέχρι τις 14 Αυγούστου έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Aκράτα αενάως γοητευτική…» με φωτογραφίες από τις συλλογές των Νίκου Γραβάνη και Γιάννη Μαλαβέτα. Το στήσιμο και την χωροθέτηση της έκθεσης επιμελήθηκε ο Πάνος Υφαντής.        

Η Κοινότητα προσπάθησε με ελάχιστα χρήματα να συνεχίσει την πολιτιστική παράδοση της Ακράτας και να ζωντανέψει το κέντρο της. Ευχαριστεί θερμά όσους προσέφεραν  οικονομική βοήθεια για να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις «Εν Ακράτα 2011» αφού όλες πληρώθηκαν με χορηγίες συλλόγων και  δημοτών.

Θερμές ευχαριστίες επίσης :

  • Στον πολιτιστικό σύλλογο «Αναγέννησις» Ακράτας  για την πολύτιμη βοήθεια στην ηχητική κάλυψη των εκδηλώσεων και ιδιαίτερα στον Χρήστο Ασημακόπουλο και  Θεοφάνη Κόγκο που χειρίστηκαν τα μηχανήματα.
  • Στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ακράτας που μας δάνεισαν τον εξοπλισμό τους όταν κρίθηκε αναγκαίο.
  • Στον μαέστρο Δημήτριο Χριστοδούλου για την εξαιρετική καθοδήγηση των κανταδόρων στην εκδήλωση «Η Ακράτα που έφυγε» και στους Νίκο Γραβάνη, Παναγιώτη Κουμπούρα, Γιάννη Κοσμίδη,  Χαράλαμπο Οικονομόπουλο, Ηλία Παπαγεωργόπουλο, Σπύρο Ασημακόπουλο Και Νίκο Μαρουειδή που μας ταξίδεψαν με τις καντάδες τους.
  • Στον Νίκο Γραβάνη και Γιάννη Μαλαβέτα που προσέφεραν το φωτογραφικό υλικό για την έκθεση.
  • Στο μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Ακράτας κ. Πάνο Υφαντή που επιμελήθηκε την χωροθέτηση της έκθεσης φωτογραφίας και για την συμβολή του στην εκδήλωση «Η Ακράτα που έφυγε».
  • Στη Αναστασία Ευσταθίου για την βοήθεια της στην εκδήλωση «Η Ακράτα που έφυγε»
  • Στον Θανάση Στούμπο που αφιλοκερδώς προσέφερε τις υπηρεσίες του.
  • Στην  Σοφία Κοσσέρη για τον αποθηκευτικό χώρο που μας παραχώρησε. 

Ευχαριστούμε όσους τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις. Μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Και του χρόνου!
Οι φωτογραφίες είναι του Νίκου Γραβάνη και τον ευχαριστούμε για την παραχώρηση.
 

Χελμός © 2024
Σχεδιασμός, Ανάπτυξη & Φιλοξενία